
- Uczelnia
- Władze uczelni
- Kadra
- Współpraca międzynarodowa
- Działalność naukowa
- Biuro Karier
- Praktyki studenckie
- Stypendia
- PRACA: dla wykładowców
- Samorząd studencki
- Koło Naukowe
- Biblioteka - WBN
- Projekt "Rynek pracy bez barier"
Wyższa Szkoła Demokracji
im. ks. Jerzego Popiełuszki
w Grudziądzu
ul. Legionów 57a
86-300 Grudziądz
tel. kom. 576-367-797
tel./fax 56 465-04-37
email: dziekanat@wsd.info.pl
Dietetyka kliniczna
Praca dietetyka jest satysfakcjonująca, bo ma możliwość realnego wpłynięcia na polepszenie zdrowia osób, ale wymaga to bazowej wiedzy z zakresu dietetyki oraz ciągłego dokształcania się. Dla takich osób, oraz innych, którzy chcieliby pracować w dziedzinie dietetyki dedykowane są wyż. wym. studia podyplomowe.
Cel studiów
Celem studiów w obszarze dietetyka jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.
Adresaci
Uczestnicy studiów to dietetycy, pielęgniarki, farmaceuci lub inne osoby związane z prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych.
Korzyści
Absolwent zostanie zapoznany z:
- zasadami żywienia człowieka zdrowego
- zasadami żywienia człowieka chorego
- oceny stanu odżywienia
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
- biochemicznymi podstawami żywienia
- prowadzenia edukacji żywieniowej
- psychologią żywienia
- technologiami gastronomicznymi.
