
OFERTA EDUKACYJNA
Inne
- Uczelnia
- Władze uczelni
- Kadra
- Współpraca międzynarodowa
- Działalność naukowa
- Biuro Karier
- Praktyki studenckie
- Stypendia
- PRACA: dla wykładowców
- Samorząd studencki
- Koło Naukowe
- Biblioteka - WBN
- Projekt "Rynek pracy bez barier"
Wyższa Szkoła Demokracji
im. ks. Jerzego Popiełuszki
w Grudziądzu
ul. Legionów 57a
86-300 Grudziądz
tel. kom. 576-367-797
tel./fax 56 465-04-37
email: dziekanat@wsd.info.pl
Dietetyka i żywienie w profilaktyce i edukacji zdrowotnej
Cel studiów
Celem studiów jest przedstawienie najnowszej wiedzy, związanej z żywieniem człowieka i dietetyką oraz wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do samodzielnego udzielania porad żywieniowo-dietetycznych, przekazanie wiedzy o zasadach żywienia i wspomagania dietetycznego oraz o edukacji żywieniowej z zakresu żywienia osób. Studia doskonalący warsztat pracy dietetyka, pracownika służby zdrowia, pedagoga i wszystkich, którzy są zainteresowani tą tematyką.
Korzyści
Studenci poznają wiedzę z zakresu
- podstaw anatomii i fizjologii żywienia człowieka
- podstaw żywienia człowieka zdrowego i dietetyki
- towaroznawstwa i przechowalnictwa artykułów spożywczych
- higieny żywienia
- informacji i komunikacji w nauczaniu zasad zdrowego żywienia
- żywienia klinicznego i poradnictwa dietetycznego
- metodyki nauki o żywieniu i żywności
- klinicznego zarysu chorób dietozależnych
- jakości i bezpieczeństwa żywności
- edukacji i profilaktyki żywieniowej
- mikrobiologii i toksykologii żywności
- podstaw technologii gastronomicznej
- programów zdrowego żywienia w oświacie
- dietetyki
Adresaci studiów
Propozycja skierowana do absolwentów szkół wyższych, nauczycieli, pracowników służby zdrowia, edukatorów i promotorów zdrowia.
