
OFERTA EDUKACYJNA
Studia inżynierskie
Studia magisterskie - II stopień
Resocjalizacja
- Penitencjarystyka
- Profilaktyka społeczna z prewencją kryminalną
- Psychologia kryminalistyczno-śledcza
- Kryminologia i kryminalistyka
- Przedsiębiorczość i zarządzanie projektami - NOWOŚĆ
- Mediacje rodzinne - NOWOŚĆ
- Specjalista spraw społecznych i zatrudnienia - NOWOŚĆ
- Zarządzanie organizacjami społecznymi
Studia licencjackie - I stopień
- Dietetyka medyczna (kliniczna)
- Trener personalny z psychodietetyką
- Poradnictwo żywieniowe
- Dietetyka w gastronomii
Resocjalizacja
- Resocjalizacja penitencjarna
- Resocjalizacja i profilaktyka społeczna w środowisku otwartym
- Negocjacje i mediacje
- Prewencja patologii i zagrożen społecznych
Bezpieczeństwo wewnętrzne
- Zwalczanie terroryzmu i zarządzanie kryzysowe
- Bezpieczeństwo narodowe i międzynarodowe
- Służby specjalne i policyjne
- Pracownik cywilny w służbach mundurowych
- Handel zagraniczny
Міжнародна торгівля - Stosunki międzynarodowe w biznesie
Міжнародні відносини в бізнесі - Polityka międzynarodowa
Міжнародна політика - Integracja i bezpieczeństwo europejskie
Європейська інтеграція та безпека - Biznes międzynarodowy
Міжнародний бізнес - Logistyka międzynarodowa
Міжнародна логістика - Integracja europejska: europeistyka
W przygotowaniu
- Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Coaching i mentoring
- Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami
- Kreatywność społeczna NOWOŚĆ
- Animator kultury NOWOŚĆ
Pedagogika
- Pedagogika szkolna z andragogiką
- Pedagogika szkolna ze wspomaganiem rozwoju dziecka
- Pedagogika szkolna z diagnozą i terapią pedagogiczną
- Psychopedagogika z elementami kryminologii
- Pedagogika opiekuńczo-wychowawcza
- Asystent osób niepełnosprawnych
Politologia
- Gospodarka zasobami publicznymi
- Specjalność publiczno-prawna: zamówienia publiczne w praktyce
- Specjalność publiczno-prawna: prawo urzędnicze
- Bezpieczeństwo informacji i ochrona danych osobowych
- Administracja publiczna
- Marketing polityczny z elementami coachingu
Inne
- Uczelnia
- Władze uczelni
- Kadra
- Działalność naukowa
- Biuro Karier
- Praktyki studenckie
- Stypendia
- PRACA: dla wykładowców
- Samorząd studencki
- Koło Naukowe
- Biblioteka - WBN
Wyższa Szkoła Demokracji
im. ks. Jerzego Popiełuszki
w Grudziądzu
ul. Legionów 57a
86-300 Grudziądz
tel. kom. 576-367-797
tel./fax 56 465-04-37
email: dziekanat@wsd.info.pl

Poradnictwo żywieniowe
Cel studiów:
Celem studiów jest wyposażenie studentów w wiedzę i umiejętności w zakresie udzielania porad żywieniowo – dietetycznych; przygotowanie ich do pełnienia roli dietetyków, edukatorów żywieniowych oraz specjalistów ds. żywienia człowieka w poradniach żywieniowych, poradniach medycznych jak również w jednostkach żywienia zbiorowego.
Absolwenci zostaną przygotowani do samodzielnego udzielania porad żywieniowo – dietetycznych, zdobędą wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie konsultacji żywieniowej. Uzyskają informacje m.in. na temat bilansowania diety osób w różnym wieku, w różnym stanie fizjologicznym i wykazujących różny poziom aktywności fizycznej, nutrigenomiki oraz psychodietetyki; żywienia człowieka zdrowego i chorego; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ich wpływu na zachowanie zdrowia człowieka; planowania żywienia w przebiegu chorób dietozależnych, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym.
Celem studiów jest wyposażenie studentów w wiedzę i umiejętności w zakresie udzielania porad żywieniowo – dietetycznych; przygotowanie ich do pełnienia roli dietetyków, edukatorów żywieniowych oraz specjalistów ds. żywienia człowieka w poradniach żywieniowych, poradniach medycznych jak również w jednostkach żywienia zbiorowego.
Absolwenci zostaną przygotowani do samodzielnego udzielania porad żywieniowo – dietetycznych, zdobędą wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie konsultacji żywieniowej. Uzyskają informacje m.in. na temat bilansowania diety osób w różnym wieku, w różnym stanie fizjologicznym i wykazujących różny poziom aktywności fizycznej, nutrigenomiki oraz psychodietetyki; żywienia człowieka zdrowego i chorego; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ich wpływu na zachowanie zdrowia człowieka; planowania żywienia w przebiegu chorób dietozależnych, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym.
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci zostaną przygotowani do podjęcia pracy w zawodzie dietetyk w:
Absolwenci zostaną przygotowani do podjęcia pracy w zawodzie dietetyk w:
- zakładach opieki zdrowotnej,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- gabinetach i poradniach dietetycznych,
- placówkach sportowych (klubach sportowych, fitness oraz siłowniach),
- salonach kosmetycznych i SPA,
- instytucjach zajmujących się edukacją żywieniową.
